Sinds 2010 is de wetgeving veranderd en is er geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig om een carport te plaatsen, op voorwaarde dat:
De carport maximaal een oppervlakte heeft van 40 vierkante meter;
Als de carport vast tegen de woning wordt geplaatst.
Opgelet: er is wel een meldingsplicht! Elke plaatsing van veranda’s, garages of carports moet je melden aan je gemeente. Dit gebeurd via een standaardformulier. Je moet het formulier minstens 20 dagen voor aanvang van de werken indienen bij de gemeente.
De meldingsplicht geldt enkel voor aangebouwde bijgebouwen (en dus ook carports) die:
niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond
de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen
in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelgrens blijven
in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelgrens blijven
tegen een aanpalend gebouw gebouwd, mogen ze tot op de perceelgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
Is je carport, garage of veranda groter dan 40 vierkante meter of voldoet het niet aan bovenstaande regels? Dan zal je toch een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.
Er zijn ook een aantal vrijstellingen voor carports die los worden geplaatst. Er moet dan enkel een melding worden gemaakt als de losstaande carport:
een hoogte van 3,5 meter niet overschrijdt (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw),
maximaal 30 meter van de woning opgetrokken wordt,
in de zijtuin 3 meter van de perceelgrens blijft,
in de achtertuin 1 meter van de perceelgrens blijft of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens gebouwd wordt zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Hou er ook rekening mee dat je niet zomaar overal een garage of carport kan plaatsen. Je zal rekening moeten houden met een aantal voorschriften. Zo moet er een bepaalde ruimte zijn tussen je garage en de perceelgrenzen. Een alternatief is om samen met je buur twee garages op te zetten die tegen elkaar staan.
Voor alle voorschriften neem je best eens contact op met de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.